Смяна на прозорците – 8 решаващи фактора

март 23, 2018 remontiram No comments exist

Човек и добре да живее… се налага да сменя прозорци. Наистина добрата поддръжка, редовното почистване и боядисване са ключови за дългия живот на дограмата, но в един прекрасен миг се налага кардинална смяна. Особено с модерните тенденции в обзавеждането и поддържането на дома като саниране и изолация, качественият стъклопакет се налага като основен източник на пестене на енергия. Има няколко фактора, които е добре да вземете предвид при избора на нови прозорци.

Енергийна ефективност

Звучи ли ви познато? Сега навсякъде се говори за енергийна ефективност или колко е важно да пестим пари от отопление и охлаждане на жилището. Да не говорим за околната среда, която също печели от нашето пестене. По-скъпите прозорци са една добра инвестиция, която се изплаща в дългосрочен план. Най-важното тук е да проучите кой е най-добрият производител на такива прозорци в България – от препоръки, мнения в интернет, дори ако щете от качеството и вида на рекламата.

Материал за дограмата

Материалът на дограмата е особено важен, независимо че по този въпрос има спорни мнения. Имате три основни варианта: дърво, PVC и алуминий. Най-скъпо е дървото и то най-вече защото е естествен материал. Разпространеното мнение е, че когато дограмата ви е дървена, къщата „диша” и по този начин не се кондензира влага. Но и другите два материал, стига да са направени качествено и с качествен термомост, не са за подценяване.

Устойчивост на лошо време

На запад отдавна са навлезли прозорци, които не само се устойчиви на лошо време, но и на експлозии. В нашата страна за щастие няма кой знае колко заплахи от атентати или жестоки бури, но с климатичните промени напоследък, никога не може да предвидите. Ако живеете на висок етаж или във ветровит район, инвестирайте в специален стъклопакет, устойчив на бури. Коефициентът, който трябва да гледате в случая е т. нар. инфилтрация: това е неконтролираният въздушен поток, който преминава през прозореца отвътре навън и отвън навътре, в резултат на което настъпва енергийна неефективност. За вас липсата на инфилтрация ще се изразява в неприятно течение покрай прозорците. За целта ви съветвам да се обърнете към специалисти, които няма да спестят от висококачествени профили и уплътнения.

Топлопреминаване

Топлопреминаването също е част от енергийната ефективност на вашите прозорци. То е ключов фактор при свеждане до минимум на топлинните загуби във вашето жилище. Колкото по-нисък е коефициентът, толкова по-малко топлина преминава през прозореца, толкова по-малко пари за отопление, т.е. толкова по-добре за вас. Имайте предвид, че някои търговци често правят трик, като поставят коефициент за топлопреминаване, който е само за рамката, уплътнението, или стъклото. Когато купувате прозорци с ниско топлопреминаване, нека то да важи за целия прозорец, а не само за части от него.

Цена

Общоизвестно е, че колкото по-скъпо е нещо, то е толкова по-качествено. Е, понякога това правило важи, понякога – не.

Опит на доставчика

Има ли смисъл да казвам, че фирмите, които са на пазара отдавна, очевидно са устояли на конкуренцията дълго време? Сигурно минавате покрай офис на някоя фирма за прозорци често и сте забелязали, че са си все там на същото място от векове. А с други, които никнат като гъби, никога не можеш да си сигурен дали на следващия ден няма да ги потърсите, а офисът да е изчезнал заедно с прозорците.

Гаранция

Фирма, която предоставя гаранция и поддръжка, е сигурна, че ви предлага качествени и устойчиви прозорци. Това е друг начин да разберете дали качеството на продукта, в който смятате да вложите значителна сума пари, е добро.

Качествени марки

Да, тук става дума за комбинация от цена, опит, енергийна ефективност, обслужване и т.н. Как може да различите качествения прозорец от некачествения? Използвайте коефициентите, които споменах по-горе – те ще ви помогнат много при избора на стъклопакет. Не се поддавайте на манипулациите на рекламите и търговските представители – търсете най-доброто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *